„Каква дограма да изберем?“ или предимства на PVC дограмата


Когато дойде моментът да смените старата, захабена дограма, пред Вас стои въпросът „Каква дограма да избера?“.Този избор е дългосрочна инвестиция и е необходимо, преди да го направите, да се информирате за основни неща свързани с дограмата.
Ще ви представим предимствата на прозорците и вратите направени от съвременни PVC профили, които през последното десетилетие стават все по-популярни както на запад така и на българския пазар.
Качествената PVC дограмата е изградена от химичен композит(поливинилхлорид), който се характеризира със здравина и издържливост на различни атмосферни влияния като ниски и високи температури, влага, както и изменения в атмосферното налягане. Поради тази устойчивост PVC дограмата не се деформира. В случай, че бъдат правилно експлоатирани, PVC прозорците могат да ви служат дълги години(според проучвания повече от 30 години) без да изискват голяма поддръжка.
PVC дограмата има перфектна топло и шумоизолираща способност. Коефициентът на топлопроводимост е нисък, което позволява задържането на топлината в помещението. Възможността за прецизно настройване на пантите позволява плътно затваряне, което гарантира липсата на вятър, дразнещ шум, влага и прах от външната среда. Друга важна характеристика на PVC дограмата е възможността за обезопасяване на жилището, чрез поставянето на определен вид обков с многоточково затваряне. Всички тези фактори помагат за постигане на висок комфорт и уют.
Не на последно място трябва да споменем огромното разнообразие от форми на PVC дограмите и възможността за модерни, цветни профили, които биха задоволили и най-смелите идеи и дизайнерски решения.

Какво трябва да знаете преди да поръчате PVC дограма, за да не сбъркате?

На пазара има изобилие от фирми, предлагащи производство и монтаж на PVC дограма. За съжаление вместо силната конкуренция да създава по качествен продукт понякога  се получава точно обратното. За да се постигне по-ниска или „най-ниска“ цена се прави компромис с качеството на влаганите продукти. Вие виждате дограмата като завършен продукт, но в нея има редица елементи, които остават скрити. Възможно е, за да се намали цената, някой от тези елементи да е с ниско качество или дори да липсва. Така, че не винаги най-ниската цена е за предпочитане. Необходимо е да сте информирани какви материали са вложени в дограмата ви. За да се постигне по-ниска цена се намалява дебелината на металната армировката в профила, която осигурява стабилност и устойчивост , в следствие на което има опасност профилът да започне  да се усуква. За предпочитане е армировка да е с дебелина не по-малка от  1,2-1,5 мм.

Стойността на крайния продукт може да се намали ако се направи компромис с качеството или вида на обкова. По-евтиният обков е с по-малка издържливост, което бързо ще доведе до провисване на прозорците.Изборът на едноосов обков би довел до затрудняване на проветряването на помещението.

Броят на отваряемите части на дограмата също определя цената. Отваряемите части са           по-скъпи, поради което много потребители предпочитат по-малко такива части, но това може да доведе до затруднения с почистването на дограмата.

Не на последно място трябва да споменем, че най-евтините PVC  профили са с по-ниско качество и недостатъчна издържливост на климатични влияния и с времето структурата им се нарушава, възможно е изкривяване и пожълтяване на профила.

Тъй като в повечето случаи бюджета при ремонт и смяна на дограма е ограничен, е необходимо да се направи добре обмислен и премерен компромис, като се търси оптимален вариант между качество и цена.

От какво зависи качеството на дограмата?

В зависимост от вида на жилището, разположението му и големината на конкретното помещение, където желаете да смените старите прозорци, могат да бъдат предложени  PVC профили и стъклопакети с различни параметри, които да ви осигурят комфорт, топлина и уют. За определени помещения е достатъчна 3 или 4 камерна дограма, а за други е необходим многокамерен профил. Броят на камерите не е достатъчно условие за качеството на новите прозорци. Изключително важен е видът на стъклопакета, тъй като той заема около 75-80% от площа на дограмата и от него би могла да се осъществи основната топлозагуба, както и не добра шумоизолация. На пазара се предлагат различни видове стъкла:нискоемисионни, високоенергиийни, тройни стъклопакети/виж тук/.  Кой вид стъклопакет е най-доброто решение за Вас също зависи от разположението на помещението.Друг важен момент е изборът на подходящ обков. Лесно можете да вземете правилно решение след професионална консултация с фирмата, която сте избрали да произведе и монтира дограмата ви.

След като сте избрали най-добрите варианти за профил, стъклопакет и обков за вашия конкретен случай, Вие очаквате да получите качествен краен резултат, но има още едно важно условие за това! Необходимо е да се извърши качествен , професионален монтаж!

Перфектния краен продукт е резултат от качествени материали вложени в производството(профил, обков, стъклопакет), които са съобразени със спецификата на конкретното помещение и извършването на внимателен, професионален монтаж, за който сте в правото си да изисквате от фирмата, на която сте се доверили.