Функционалност на обкова

Обковът е съвкупност от механизми и компоненти, които осигуряват отваряемите части на една прозоречна конструкция и определят начина на затваряне на крилото с рамката на прозореца. Обковът се изработва от високоустойчив на натоварване и корозия метал, тъй като той е подложен на различни метеорологични условия (температура, влага), както и на постоянна експлоатация при отваряне и затваряне на отделните елементи на дограмата.

Основните характеристики, които определят един обков като качествен са "лекото" функциониране, осигуряване на отлично и равномерно притискане на крилото към касата и възможността за регулиране във всички посоки след монтажа. Регулеруемостта предполага дълготрайна, лека функционалност и добро уплътнение, тъй като позволява финна настройка на отваряемите части. Нужда от такава настройка може да възникне след дълга експлоатация.

ВИДОВЕ ОБКОВ

Обкова определя също и различните видове отваряемост, сред които най-типични са едноосово (хоризонтално) и двуосово (хоризонтално и вертикално). За предимствата на двуосовото отваряне прочетете повече в секцията Полезно. Трети разпространен тип отваряне е едноосово (само вертикално), подходящо за малки прозорчета обикновенно за санитарни помещения, мази, гаражи или стълбища.